“Vaig ser una xica-Escola”, recorda amb un melancòlic somriure Zaira Fernández Ortiz, actual supervisora bancària del Banc Central Europeu (BCE). “Vaig ser una d'aquells centenars de xiquetes i xiquets que, el mes de juliol, recorren la UPV a l'Escola d'Estiu UPV. Això em va permetre conèixer molts estudiants, que eren monitors, conèixer les instal·lacions de la universitat, perquè fèiem tot tipus d'activitats, tant esportives -m'encantava el rocòdrom…- com ja més tecnològiques als laboratoris. Per a mi, aquell mes de juliol era el millor de l'any”.
“Passat el temps”, recorda Zaira, “arribà aquell moment en què els teus pares et pregunten ‘I tu?, què vols fer?, on vols estudiar?’. En el meu cas, recorde una conversa durant un sopar en què vaig explicar als meus pares què m'agradava, què volia fer, i em digueren ‘això és ADE, el que vols estudiar és ADE’. I ipso facto, els vaig preguntar ‘I puc estudiar ADE al Politècnic?’, perquè per a mi era tot el que importava… Per sort, em digueren que sí”.
“Llavors, a la part emocional vaig sumar la racional”, hi afegeix, “la de ‘compararem nivells, assignatures, metodologies, oportunitats…’ I per a això estan les Jornades de Portes Obertes. Recorde anar a una d'aquestes, i tot el que digueren em va convèncer. Ja coneixia les instal·lacions, l'ambient, la cultura UPV… Em parlaren de les opcions que hi havia, com per exemple estudiar a l'estranger, les beques Erasmus, les PROMOE (Zaira va obtenir-ne una i completà part de la seua formació a Singapur), els voluntariats, vaig conèixer professors… I bé, ajuntant la part emocional i la part racional, no vaig tenir cap dubte, vaig triar la UPV”.
Zaira és una dels 5 integrants d', la segona promoció d'influenciadors UPV triats per com a capdavanters de l'èxit de la seua formació acadèmica i els casos de la qual han sigut presentats en la Facultat de Belles en un morning talk show amb Ami Bondia.
“Múltiples possibilitats, un punt de partida”. Aqueix és el lema de la campanya ideada per Alumni UPV, tal com explica la seua coordinadora, Belén Arrogante: “Mirar al futur i descobrir que, per arribar allí, cal partir de l'ara. Aquest és el punt de partida d'UPVERS 2025, on posem en valor la importància de l'origen, del lloc de partida, del lloc on s'obrin totes les possibilitats per a un futur brillant. UPVERS és una oportunitat de posar en valor la connexió entre el futur i el present, entre les titulades i titulats UPV que han aconseguit coronar el cim de les seues carreres professionals i les i els alumnes que comencen avui a construir-les; el valor d'Alumni i el seu potencial connector”.
“Alumni UPV és el teu enllaç al futur”, afig Belén Arrogante, “el punt de trobada entre estudiants i professionals, entre aprenentes i mestres, entre persones que cerquen aconseguir totes les seues metes i somnis partint d'un mateix punt en comú: la Universitat Politècnica de València”.
Al costat de Zaira, hi han estat Mariola Marcet Rodríguez, fundadora de De armario a armario i, més recentment, Upcyclick, la plataforma tecnològica que genera comunitats que faciliten la customització i el consum col·laboratiu, que redueix l'impacte negatiu social i mediambiental de la indústria de la moda; i Milena Villalba Montoya, l'últim projecte de la qual, “Emissions”, va ser anunciat ahir com un dels que integraran la pròxima edició de la Biennal de Venècia, que tindrà lloc entre maig i novembre d'enguany.
Arquitecta per la UPV des de 2012 i graduada en Fotografia per l'Escola d'Art i Superior de Disseny (EASD) de València en 2015, la carrera de Milena Villalba se centra a contar l'arquitectura des d'una perspectiva vivencial i quotidiana, per a ressaltar la manera en què els espais influeixen en la qualitat de vida dels seus habitants.
Especialment sensibilitzada socialment i amb la construcció sostenible, Milena destaca de la UPV la seua “escala perfecta. Li passa com a la ciutat de València, que té una bona mida per a oferir varietat d'oci i quasi tot allò que pot tenir una gran ciutat i, alhora, és molt còmoda quant a les distàncies. La UPV és prou gran per a posar al teu abast oportunitats, bones instal·lacions i infraestructures i, alhora, prou menuda per a ser familiar, que per a mi és molt important”.
Per part seua, Mariola Marcet, apassionada de la moda i la sostenibilitat, la labor professional de la qual ha transcorregut, principalment, en el sector de l'interiorisme, destaca que va triar la UPV “pel seu prestigi, en general, i també en el que volia estudiar, que inicialment era arquitectura”.
Mariola, que finalment es graduà com a enginyera tècnica en Disseny Industrial per la UPV en 2005 -a més de Disseny d'Interiors per l'EASD-, aprofità també una coincidència familiar per a estudiar en la politècnica valenciana: “Soc de Benidorm, però la meua àvia vivia ací, a València, que també em va venir fenomenal, perquè així tenia la possibilitat de venir a viure-hi”.
L'equip d'UPVERS II el completen uns altres dos talents excepcionals: Francisco Hidalgo Marquès i Jorge Orta López.
Enginyer industrial especialitzat en Organització Industrial per la UPV, Francisco va iniciar la seua carrera professional al Departament de Màrqueting de Renault a França (2003-2010), des d'on va passar a dirigir aquest, successivament, a Corea del Sud, Europa de l'Est i Rússia. En 2019, va tornar a Espanya, on va ser director general de Dacia entre 2020 i 2024, abans de ser nomenat, a principis d'enguany, vicepresident de vendes i màrqueting del Grup Renault a l'Índia.
“Per a mi”, explica, “el principal motiu per a triar la UPV és la ‘V’ de València, que és una ciutat extraordinària que pot competir mundialment amb qualsevol quant a oci, gastronomia i vida cultural. A més, la UPV no sols és una de les millors universitats d'Espanya, sinó també d'Europa, i està molt reconeguda en l’àmbit internacional”.
Enginyer tècnic en Informàtica de Gestió des de 2013, especialista universitari en Computació Mòbil i Ubiqua (2014), diploma d'extensió universitària en Disseny Creatiu de Videojocs (2015), graduat en Enginyeria Informàtica per la UPV (2015) i màster universitari en e-learning (2019), Jorge Orta és el cofundador de J3 Reality, empresa especialitzada en aplicacions interactives, videojocs i solucions de realitat augmentada. Actualment, combina la seua labor acadèmica com a professor associat a la UPV amb la seua ocupació com a docent de secundària en la Generalitat Valenciana.
“Per què la UPV?”, explica, “perquè disposa als seus tres campus d’unes instal·lacions fantàstiques, amb un entorn molt per la labor de l'ambient universitari i amb grans professionals, a més de línies d'investigació molt interessants. Des de fa anys, a més, l'alumnat té l'oportunitat d'integrar-se en grups de Generació Espontània UPV, on, per la seua mera motivació, els estudiants poden dur a terme projectes que la UPV secunda i, en molts casos, finança”.
Zaira, Milena, Mariola, Francisco i Jorge triaren al seu moment la UPV i, avui, són professionals d'èxit. De ben segur, en el futur, molts altres seguiran el seu camí.
Carlos Ayats Pérez / Àrea de Comunicació UPV
Notícies destacades