“Promoure en tots els àmbits acadèmics la formació, la docència i la recerca relacionades amb els drets de la infància i l’adolescència en general, i amb la lluita contra la violència que s’exerceix contra aquests drets, en particular”. Així ho arreplega l'article 3, secció h, dels Estatuts de la Universitat Politècnica de València, i esdevé així la primera universitat espanyola a protegir la infància i l'adolescència en la seua normativa.
Precisament aquests dies, la infància i l'adolescència han sigut objecte de debat en el seminari que ha coordinat la en el marc del seminari de la .
Amb el títol “Les universitats com a entorns segurs i de bon tracte per a la infància i l'adolescència”, durant dues jornades, especialistes de 23 universitats espanyoles i la Universitat de Panamà han debatut sobre la importància de cuidar les i els més menuts també a les universitats.
I és que són moltes les activitats dirigides a menors que es realitzen en universitats. En el cas de la UPV, cal destacar els tallers que s'imparteixen al llarg de l'any a alumnat de secundària, les visites guiades als museus del joguet o d'informàtica o la nombrosa Escoleta d’Estiu, que durant el mes de juliol acull centenars de xiquets i xiquetes al campus de Vera.
En aquest sentit, l'assemblea ha posat sobre la taula la necessitat de crear una normativa que garantisca els drets dels infants, similar a la que ja té la Universitat de Girona o en la que ja treballa la Universitat de Barcelona i que es presentaren durant el primer eix. En aquesta primera part s’abordaren també les Bones pràctiques amb xiquets, xiquetes i adolescents en l'entorn universitari, a càrrec de María Isabel Ramírez, representant de la Universitat d’Almeria, i es presentà el Protocol sobre el bon tracte i prevenció de la violència sexual a menors d'edat, de la Universitat Autònoma de Barcelona.
La segona part de l'assemblea va abordar la investigació universitària amb xiquets, xiquetes i adolescents, a través de diferents ponències amb recomanacions, l'ètica en la investigació, el consentiment informat en la investigació en ciències socials amb xiquets, xiquetes i adolescents, i els Aspectes metodològics específics de la investigació amb xiquets, xiquetes i adolescents migrants sense referents.
Després de compartir les experiències de totes les universitats, Vicente Cabedo, organitzador d'aquestes jornades, s'ha marcat un pas més: que la UPV compte amb un protocol de protecció a la infància i l'adolescència que previnga situacions de risc per a infants. Uns protocols que esperen que s'estenguen a la resta d'universitats.
Notícies destacades