Avelino Corma, investigador distingit de la Universitat Politècnica de València (UPV), professor ad honorem del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i cofundador de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ, UPV-CSIC) ha sigut guardonat amb el en la categoria de Ciències Bàsiques. Corma ha rebut aquesta prestigiós guardó internacional al costat dels investigadors John F. Hartwig (Universitat de Califòrnia, Berkeley, els Estats Units) i Helmut Schwarz (Universitat Tècnica de Berlín, Alemanya).
El jurat ha reconegut Corma, Hartwig i Schwarz per impulsar avanços fonamentals en el camp de la catàlisi, que han permès “controlar i accelerar les reaccions químiques” per a l'obtenció de productes en múltiples processos industrials, que han millorat l'eficiència i reduït el consum d'energia”.
Treballant de manera independent, els guardonats “han liderat a escala mundial les tres principals àrees d'investigació per a comprendre i aplicar la catàlisi, i cobrir així tot l'espectre d'aquest camp tan fonamental”, en paraules de Hongkun Park, titular de la Càtedra Mark Hyman Jr de Química i catedràtic de Física a la Universitat de Harvard (Estats Units), i membre del jurat. D'aquesta manera, el seu treball conjunt ha obert la porta al desenvolupament d'una química més eficient i sostenible.
En el cas concret d'Avelino Corma, destaca el desenvolupament de nous catalitzadors heterogenis fabricats amb materials porosos, amb especial atenció al refinatge de combustibles fòssils de manera respectuosa amb el medi ambient.
Corma ha impulsat la creació de catalitzadors sòlids a partir de materials porosos i és autor de més de 100 patents, amb aplicacions que s'estan utilitzant en l'actualitat per a millorar l'eficiència de processos químics i reduir l'emissió de substàncies contaminants en la producció de combustibles, plàstics, cosmètics i aliments.
“Aquest premi és un reconeixement no sols per a mi, sinó també per a l'excel·lent química i enginyeria química que es fa a Espanya en general, i en particular al nostre Institut, l'ITQ. És també un reconeixement a tots els investigadors i companys que han col·laborat amb mi al llarg dels anys. Per això rebre aquest guardó de la Fundació BBVA suposa per a mi un honor i una enorme satisfacció”, assenyala Avelino Corma.
Sobre els seus següents reptes, l'investigador de Moncofa (Castelló) assegura que “són els mateixos que he tingut tota la vida: intentar desenvolupar i completar les idees i preguntes que ens plantegem i que permeten avançar en coneixement, que van sorgint dia a dia. La investigació és imaginació, és treball constant i és estar contínuament fent-se preguntes. Jo continue fent-me preguntes i el meu repte és continuar trobant les respostes als nostres laboratoris”.
Corma ha animat també als i les joves investigadors a “fer-se cada dia noves preguntes, a intentar nous reptes i a buscar l'originalitat, per a anar més enllà del que es coneix. I, sobretot, recalca que per a ser a la frontera de la ciència, hauran no sols de ser molt bons professionalment, sinó ser molt constants en el seu esforç”.
Avelino Corma: una vida dedicada a la química
Nascut a Moncofa (Castelló) en 1951, el currículum d'Avelino Corma és extraordinari. Llicenciat en Química per la Universitat de València, es va doctorar en 1976 a la Universitat Complutense de Madrid. Després de dos anys d'estudis a la Queen's University de Kingston (Canadà), es va incorporar al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) com a investigador en 1979 i com a professor d'investigació en 1987.
Avelino Corma porta mig segle investigant en catàlisi heterogènia en el món acadèmic i en col·laboració amb empreses. Ha treballat en aspectes fonamentals de la catàlisi àcid-base i redox amb l'objectiu de comprendre la naturalesa dels llocs actius i els mecanismes de reacció, bases amb què ha desenvolupat catalitzadors que avui s'utilitzen comercialment en nombrosos processos industrials.
Expert mundialment valorat i reconegut en catalitzadors sòlids àcids i bifuncionals per a productes químics energètics i per a fer més sostenibles els processos químics -especialment, en la síntesi i aplicació de catalitzadors de zeolita-, Corma ha publicat més de 1.400 articles d'investigació i patentat més de 200 inventats. Llicenciat en Ciències Químiques a la Universitat de València, es va doctorar a Madrid sota la direcció del professor Antonio Cortés i va realitzar un postdoctorat de dos anys a la Queen's University.
Membre de nombrosos cercles internacionals, Corma ha pronunciat múltiples conferències en tot el món, com a Director's Distinguished Lecture Series al Pacific Northwest National Laboratory, la 48th W. N. Lacey Lectureship in Chemical Engineering-Caltech en 2015, o la Karl-Ziegler-Lectureship a la Max Planck Society (2007), entre moltes altres.
Així mateix, són també difícilment enumerables els premis d'alt nivell rebuts per l'investigador valencià. Fa a penes uns dies era investit doctor honoris causa per la Universitat de Messina i entre molts altres, poden destacar-se el Premi a l'Inventor Europeu a Tota la Trajectòria Professional atorgat per l'Oficina Europea de Patents, així com el Premi Príncipe de Asturias d'Investigació Científica i Tècnica, la Blaise Pascal Medal for Chemistry de la European Academy of Sciences i els premis ENI i Spiers Memorial.
Notícies destacades